Interfocus Tours - www.interfocus.hu

be megrendelés
Romantikus osztrák várak és kolostorok (IF3452)
Ország: Ausztria
Utazás: busszal
Szállás: Panzió
Romantikus osztrák várak és kolostorok (Laxenburg és Heiligenkreuz)

Indulás :

6.30 órakor a Blaha Lujza téri parkolóból
Program :
Laxenburg - I. Ferenc császár kedvelt vadászkastélya. A kastély nemcsak belülről tekinthető meg, hanem a kémények között is sétálhatunk. A várat egy kis tó veszi körül, így annak megközelítése komppal történik.
A hatalmas angolparkban mesterséges mű-romokkal, vízeséssel, csónakázótóval találkozhatunk.

Heiligenkreuz – Ausztria legrégibb cisztercita kolostora, amely megőrizte eredeti gótikus formáját. Épségben maradt fenn a kolostor kerengője, a kútház, a refektórium, a faragott stallumok, az ólomberakásos üvegek.A Liechtenstein-család kastélyai

1. nap: Érkezés Wilfersdorfba, amely a Liechtenstein-család ősi származási helye. Itt egy kiállítás keretében végigkísérhetjük a család történetét. Továbbutazás Falkensteinbe, melynek várromja ma is méltóságteljesen emelkedik a szőlősdombok felett. Az alatta elterülő pincesor is impozáns látványt nyújt, ahol borkóstolásra is lehetőség nyílik. A nap hátralévő részében Laa an der Thayaban egy különleges termálfürdő várja a vendégeket 34-36 °C fokos medencével. Fantasztikus élményben lehet részük lenyűgöző látvány- és hanghatásokkal.

2. nap: Reggeli után két romantikus kastélyt látogatunk meg, melyek 1919 óta Csehország területén fekszenek. Az egyik kastély Lednice, melynek kertje elnyerte az Európa kertje címet, valamint felkerült az UNESCO világörökségek listájára is. A másik kastély Valtice, mely a fejedelmi család rezidenciájaként szolgált, mielőtt 1938-ban Vaduzba költöztek.


Romantikus osztrák városok (Hinterbrühl - Perchtoldsdorf - Mödling)

Hinterbrühlben található Európa legnagyobb földalatti tava. A tavasbarlang annak köszönheti kialakulását, hogy az egykori gipszbányát elöntötte a víz. A látogatás során gyalogosan és csónakba szállva ismerkedhetünk meg a barlang titkaival.

Perchtoldsdorf a biedermeier korszak óta kedvelt Bécs környéki kirándulóhely. Az évszázadok viharaiban a kisváros megőrizte középkori városmagját, melynek jellegzetessége a templomerőd a szabadon álló tornyával. A városka további látnivalói: 15. századi városháza, barokk pestisoszlop, régi gótikus és reneszánsz polgárházak, melyek közül soknak a belső udvara is díszített.

Mödling főutcája nemcsak bevásárló utca, hanem itt találhatók a legfontosabb látnivalók is; az épületek egyrésze középkori eredetű, másik része a reneszánsz korából származik, de a szecesszió jegyei is felismerhetők. Nemcsak Beethoven szerette a környéket, hanem más zeneszerzők, költők, festők is szívesen keresték fel.

Romantikus osztrák várak és kolostoros (Artstetten, Maria Laach, Aggstein)

Artstetten kastélya Ferenc Ferdinánd trónörökös gyakori tartózkodási helye volt. A Sarajevóban meggyilkolt trónörököspár itt is van eltemetve. Ferenc Ferdinándnak a bécsi Kapucinus-templom sírboltjában lett volna joga végső nyugovóra térni, de miután rangon alul nősült, felesége nem kaphatott ott helyet.

Maria Laach búcsújáró templomáról ismert. A templomban megtekinthetjük a művészi szárnyasoltárt, Johann Georg von Kuefstein lovag nagyméretű reneszánsz síremlékét, valamint a 16. században festett híres hatujjú Madonnát.

Aggstein várát a három oldalról meredeken felnyúló sziklák keskeny nyergében építették fel a Kuenringek a 12. század elején. Az egykori sasfészekből nemcsak gyönyörű kilátás nyílik az alattunk elterülő Wachaura, hanem egy monda keretében azt is megtudhatjuk, hogyan bánt el a kegyetlen várúrral egyik áldozata.

Romantikus osztrák kastélyok (Schlosshof és Eckartsau)

Schlosshof – Savoyai Jenő rangjához illően kialakított kúriája Mária Terézia uralkodása alatt nyerte el mai formáját. A Hof kastély a 18. században grandiózus fogadások és fejedelmi vigasságok színtere volt. A legdrágább bútorokat, anyagokat és műalkotásokat felvonultató berendezés még az építészetnél is jobban bizonyítja a fejedelmi tulajdonos gazdagságát és műérzékét. Hosszú évek során sikerült szinte az egész, már elveszettnek hitt eredeti enteriőrt megtalálni és darabról darabra az eredeti módon elrendezni. Így a császári lakosztályok, a fényűző díszterem, vagy a két emeletet elfoglaló, kupolákkal díszített kápolna ismét pontosan úgy láthatók, mint ahogyan egykor a kor legjobb művészei megalkották őket.
Európában csak kevés barokk kert pompája fogható a Hof kastély hét teraszon elhelyezkedő kertjéhez. A történelmi források és a tájkép-archeológiai szakértelem tette lehetővé a kert minden részletre kiterjedő helyreállítását. Ehhez nagyban hozzájárult Canaletto festménye is.

Az Eckartsaui vadászkastély bepillantást enged a bécsi udvar magánéletébe és kedvteléseibe. A kastély mai pompás kialakítása lényegében gróf Franz Ferdinand von Kinsky nevéhez fűződik, aki a cseh udvari kancellár posztját töltötte be. 1760-ban Mária Terézia férje örökölte a kastélyt. Jelentős lakói közé tartozik Ferenc Ferdinánd trónörökös, valamint ez a kastély szolgált utolsó lakhelyül az utolsó császári pár, VI. Károly és Zita számára.

Fraknó vára és Eisenstadt (Kismarton)

Fraknó vára ma is teljesen ép. 504 m magasságban épült, messzire látható meredek mészkősziklán. Legutolsó tulajdonosai, az Eszterházyak kezébe a 17. században került, ekkor kapta mai formáját. A vár négy uradalom központja, földesúri bíróság székhelye volt, hadi szempontból védőbástya a keleti végek felé.

Eisenstadt (Kismarton) neve szintén az Eszterházy családdal fűződik össze. Legfőbb látnivalója a háromemeletes barokk kastély, ahol Josef Haydn udvari zenészként tevékenykedett, aki a Hegyi templom sírboltjában van eltemetve. Az óváros főutcáján emelkedik a freskókkal díszítet Városháza és a Szent Márton-dóm, a közelben pedig meglátogathatjuk azt a házat is, ahol Haydn lakott.

Romantikus osztrák városok - Maria Taferl - Schallaburg - St. Pölten

Maria Taferl az egyik legnevezetesebb osztrák búcsújáróhely, melynek híre Mariazellével vetekszik. A barokk templom nagyméretű kupolája Jakob Prandtauer alkotása. Márvány főoltárának képét a Kremsi Schmidt festette. A mai főoltár helyén egy tölgyfa állt, amelynek lombja között egy faragott táblát helyeztek el, erre egy feszületet erősítettek, a kereszt alatt pedig Mária és János alakját ábrázolták. Erről a „tábláról” kapta a hely a nevét. Az épület előtt áll egy kőasztal is, amely eredetileg pogány áldozati oltár volt.

Schallaburg vára 5 km-re fekszik Melktől és egyike az Alpoktól északra fekvő legszebb reneszánsz kastélyoknak. Az épület legrégebbi magja még a középkorból származik. Mai formáját 1512-ben kapta: Itáliai paloták szolgáltak mintául a Losensteiner nemzetségnek, akik itt rendezték be székhelyüket. Név szerint nem ismert az alkotója annak 1600 terakotta-figurának, melyek a kétszintes árkádos udvart díszítik. Ezek a figurák mitológiai alakokat, isteneket ábrázolnak, de megjelenik közöttük a kastély legendájának főszereplője is. A kastélyban különböző kiállítások tekinthetők meg.

Következő állomásunk Alsó-Ausztria fővárosa, Sankt Pölten, amelynek helyén már a rómaiak is alapítottak egy kis várost, Aelium Celtiumot. A mai város több mint 900 éves. Nevét elemezve egy középkori alapítású kolostor emlékéhez érünk, amelyet Szent Hyppolitról neveztek el. A belváros zegzugos középkori alaprajza mindmáig megmaradt úgy, hogy a sétáló szinte a XI. században érzi magát.

Romantikus osztrák városok (Ennstől Steyrig)

1. nap: Elutazás reggel 6.00 órakor a Blaha Lujza téri parkolóból. Folyamatos utazás Enns városáig, amelyet őseink már az Óperencián túli területnek neveztek. Séta a városban, majd Markt St. Florian ágostonrendi kolostorát keressük fel. Ezután Steyrbe látogatunk, ahol Ausztria legrégibb épen maradt műemlék együttesében gyönyörködhetünk. Ellátogatunk a város mellett lévő Christkindl búcsújáró helyre is, ahol időszakosan a karácsonyi posta működik. Ezután a szállás elfoglalása Steyr környékén (1 éj).

2. nap: Reggeli után a Steyr folyó áttörésének legszebb szakaszán haladunk át, majd felkeressük Frauenstein búcsújáró templomát. Ezután Kremsmünster bencés apátságával ismerkedünk meg. Végezetül Wels városában sétálunk, mely egykor Miksa császár székhelye volt. Hazautazás, visszaérkezés Budapestre 21 óra körül.


Romantikus osztrák várak és kolostorok (erődtemplomok Alsó-Ausztriában)

Az ép várkastélyok és az ódon várromok mellett az Alsó-Ausztria délkeleti csücskére leginkább jellemző vonás az, hogy évszázados törökellenes harcok színhelye volt ez a vidék. 1500 körül a települések egyetlen kőépületét, a templomot védőfalakkal és lőrésekkel látták el.

Seebenstein vára a Pitten folyó völgyének legszebb várkastélya. A vár a 11. században épült, Mátyás király, majd később a törökök is hiába ostromolták. Négy egymást követő kapun át vezet az út az elővárba. Ez is bizonyítja, milyen jó védelmi rendszerrel látták el az építményt.

Brombergben a környék egyik legszebb erődtemplomát láthatjuk, melyet Szt. Lambrecht tiszteletére szenteltek fel. Hatalmas, erődtemplomokra jellemző tornyát a 14. századból származó Szt. Kristóf freskó díszíti. A későgótikus hálóboltozat a 15. században készült. A templomot egykor egy védfal is körülvette, melyet a későbbiekben elbontottak.

Krumbach várát egy erdős dombra építették a Magyarország felől érkező betörések ellen a 13. században. A vár ezeknek a támadásoknak mégis áldozatul esett. Az újjáépítés már a mai arculatának meghatározója volt. A kastély napjainkban szállodaként működik, melynek éttermében egy sütemény és egy kávé elfogyasztása mellett gyönyörködhetünk a kilátásban.

Kirchschlag in der Buckligen Welt a tájegység központi települése. A fölötte emelkedő várrom tornyaiból gyönyörű kilátás nyílik a környékre. Érdemes betérni a 15. századi későgótikus plébánia templomába is, valamint az egykori udvarházat lefotózni, amelyet 9 Habsburg mellszobra díszít.

Romantikus osztrák várak és kolostorok (Rosenburg és Altenburg)

Altenbrug a Kamp folyó északi partján fekvő település. Itt épült az osztrák barokk egyik legkiemelkedőbb műve, a bencés kolostor és templom. Márványpompa és gazdag stukkódíszítés csillog a falakon, freskóit nagyrészt Paul Troger festette. A kiváló építészeti alkotáshoz tartozik a kupolával koronázott, freskókkal díszített könyvtár.

Rosenburg vára egyike a legszebb osztrák váraknak. A magas, meredek szikladombon, a Kamp folyó derékszögű kanyarjában impozánsan emelkedik. A várat „osztrák Wartburgnak” is nevezik. Nemcsak kívülről nyűgözi le a látogatókat, hanem belülről is pompás termek várják az érdeklődőket, mint a márványterem, könyvtár és a várkápolna. Az itt átélt élményeket színesíti a vadmadár-röptető bemutató műsor is.

Romantikus osztrák várak (Maria Taferltől Sonntagsbergig)

1. nap: Elutazás reggel 6.00 órakor a Blaha Lujza téri parkolóból. Folyamatos utazás Maria Taferlig, az egyik legnevezetesebb osztrák búcsújáróhelyig, a kegytemplom megtekintése. Kirándulás az Ysper folyó szurdokában, a vízesések mentén, majd ismerkedés Grein városával (Greinburg vára, városháza, plébániatemplom). A szállás elfoglalása Greinben (1 éj).

2. nap: Reggeli után látogatás Klam várában, (Ausztria egyik legépebben maradt vára), majd Ardagger Markt 11. századi kolostorát keressük fel. Délután séta Waidhofen an der Ybbsben, a tornyok városában, mely ma is őrzi középkori jellegét. A napot Sonntagsberg kegytemplománál fejezzük be, mely több mint 2000 éve kultikus hely. Szállás a környéken (1 éj).

3. nap: Első állomásunk Puchenstuben határában a Treffling-vízesés, mely 100 méter magasból zuhogva képezi a vízesések láncolatát. Ezután Frankenfelsnél a Nixhöhlét tekintjük meg (ez a cseppkőbarlang egyike a legszebb természeti látnivalóknak). Hazautazás, visszaérkezés Budapestre 21 óra körül.


Romantikus osztrák városok (Baden bei Wien, Wiener Neustadt)

Baden bei Wien, a híres gyógyüdülőhely mindössze 26 km-re található Bécstől. Bécs mellett az operett másik fővárosának számít. Itt van Közép-Európa legnagyobb kaszinója, mellette színház, gyógypark, termálfürdő és római fürdő. A Doblhoffpark nemcsak a rózsák kiállításának ad otthont, hanem romantikus kis taván csónakázni is lehet. Számos múzeum várja az érdeklődőket, pl. a Beethoven-ház, a Baba- és Játék Múzeum, a Rulett Múzeum különböző gyűjteményekkel.

A Magna Racino 270 hektár területen létrehozott lovassport paradicsom Bécs kapujában Két kivilágított galopp- és egy ügetőpálya, nyolc istálló összesen 600 lóval, edzőpálya és terep. A játékcsarnokban csillogó automaták várják a látogatókat. Ausztria legnagyobb szórakoztató komplexuma Las Vegas hangulatát idézi nemzetközi show-műsorokkal és kulináris különlegességekkel. „Nem győzünk betelni a látvánnyal” a mottója annak az idegenvezetésnek, amely egy üdvözlőkoktéllal indul, majd a különleges kisugárzású, lenyűgöző épület megtekintésével folytatódik. A kávé és a sütemény elfogyasztása után hasznos tudnivalókat hallhatunk a lóversenyfogadással kapcsolatban és közvetlen közelről figyelhetjük, izgulhatjuk végig a futamokat.

Wiener Neustadt Bécs egyik fontos védővára, elővárosa volt, időnként egy-egy uralkodó székhelye is. A város több magyar vonatkozásban ismert: Zrínyi Pétert és Frangepán Ferencet a Wesselényi-féle összeesküvésben való részvételük miatt a várban végezték ki. Ugyancsak a várbörtönben raboskodott II. Rákóczi Ferenc is, aki egy császári kapitány segítségével szökött meg. A Katonai Akadémia épületének kápolnájában a Címerfal figyelemre méltó, illetve itt van eltemetve I. Miksa császár.További költségek: Fakultatív útlemondási biztosítás: 5%
BBP
Választható turnusok:IndulásIdőtartamÁr

Választható többletszolgáltatásokÁr
Fakultatív útlemondási biztosítás5%